Skip to content

De shift naar het nieuwe merk model

Conventionele kennis zegt dat het bouwen van een sterk merk alleen een coole merknaam, een geestige slogan en reclame voor potentiële kopers inhoudt. Dit afdwingen, duidelijkheid en consistentie in alle klantinteracties. “Val je visueel op? Heb je een merkidentiteit die een consistent, coherent verhaal vertelt zonder een woord te zeggen?”

Maar is dit daadwerkelijk accuraat? Het bouwen van een merk zal altijd de weerspiegeling zijn van het product of de dienst zelf, in plaats van het dat het product bouwt. Hoe communiceert het merk effectief visueel via platforms? Digitaal, print, maar ook persoonlijk. Natuurlijk kan zelfs de beste visuele identiteit of het beste ontwerp een mislukt product niet redden. Maar als het product of dienst wel doeltreffend is , zal een sterk merk zeker waarde toevoegen aan u en uw klanten. En kan een goed merk een bedrijf maken of breken.

Wat zal bijdragen aan deze ervaring die een merk wordt genoemd? Het begint allemaal met een sterk concept, de basis van het hele spectrum van visuele en verbale communicatie. Als je luxe kleding aan ouderen levert, zal niet alleen het ontwerp, maar ook de tone of voice volledig verschillen van andere doelgroepen, producten, diensten of zelfs de sociaal-culturele context van je merk.

Het oude versus nieuwe model van een merk

Echter, is er ongelooflijk veel veranderd sinds de digital age. Het bouwen van een merk is veel meer geworden dan alleen het bedenken van een sterk concept en een consistente uitvoering. De klant is volledig op de voorgrond getreden, tot op het punt dat ze ook daadwerkelijk invloed uitoefenen op het product zelf.

Links is het oude model van een merk uitgebeeld. Een model wat uitstekend werkte in de tijd van de massaproductie en de industriële revolutie. Een bedrijf maakt een merk waar hij producten aan hangt, vermarkt het aan klanten, het merk trekt klanten aan en de klanten houden het bedrijf in leven door aankopen. Simpeler kan het eigenlijk niet.

Aan de rechter kant, het nieuwe model van een merk. Het is nagenoeg hetzelfde, maar met een belangrijk verschil. In plaats van beginnen met het bouwen van het merk, beginnen we bij de klanten. Door het bouwen van het product en aantrekken van de klanten via bijvoorbeeld social media, wordt het merk gevormd door zowel aankopen als ambassadeurs. Vervolgens kan het klantgevormde merk het bedrijf dragen. En wanneer dit goed gaat, zal de cirkel weer rond gaan, het merk steeds meer versterkend.

Dit nieuwe model houdt rekening met een diepe waarheid wanneer het over merken gaat; Je merk is niet wat jij zegt dat het is, maar wat je klanten zeggen dat het is. Door dit nieuwe model, krijg je de kans om je merk te laten groeien met volgers die daadwerkelijk achter je staan, steuners van je missie en fans van je persoonlijkheid.

In the old days, a company could find a hole in the market, fill it with a product, determine a price, and drive the product into people’s lives with heavy advertising and distribution. The only choice customers had was to buy or not to buy. The real power lay with the company, whose leaders were seen as authority figures.

Marty Neumeier
Hi, vertel ons over je uitdaging 👋